ETHEU 026402

pipe courbe

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026402
Curved pipe
Switzerland, Bern, Oberland, Interlaken
Mid 19th century
Wood, horn, bone, silver
Gift of Maurice Bastian in 1957; bought in 1920
MEG inv. ETHEU 026402
Geolocate the object
Le commerce du tabac et de ses accessoires battait son plein à l’automne. Les paysans achetaient certaines pièces de pipe et en fabriquaient d’autres en fonction de leurs besoins. La décoration de cette pipe représente une charrue et ses chevaux attelés. Si sa forme courbe rend le tirage moins aisé, elle permet une mise en bouche légère, idéale pour fumer pendant le travail ou les déplacements.

La charrue était utilisée en septembre - avec la herse - pour émietter la terre. Puis était employé de nouveau entre fin octobre et début novembre pour couvrir les graines, et creuser les sillons de drainage. Elle permettait un travail plus profond que l’araire mais demandait un attelage puissant et un grand effort de gouverne.

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Registres d'inventaires historiques

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Copie dactylographiée en 13 volumes de l'Inventaire original MEG manuscrit
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Registre d'inventaire original - non indexé
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Wheat growing and human life cycles

The traditional forms of agriculture were established in the nineteenth century. Pictures of work in the fields record changes in techniques, the transformation of the landscape and the collective imagination. Considered to be a gift of the gods, wheat imposes a duty of reciprocity. Knowledge related to the growing of wheat is paralleled by myths and rites in which the cereal symbolises the cycle of life, the need for death and the never-ending rhythm of the seasons.

Receiving and distributing

Before agriculture was practised on an industrial scale, the production of wheat spread over almost twelve months. The important stages in the peasant calendar related to sharing out and storing the harvest are evoked here through ancient and contemporary objects. We find the idea of reciprocity which governed the management of resources in those times, involving self-sufficiency and dependence between the various members of the community at each stage.


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