ETHEU 103042

fer-à-gaufres, fer-à-hostie

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103042
Tongs for baking hosts with scenes from the Gospel
Switzerland, Valais, Haut-Valais
1560
Cast-iron
Georges Amoudruz collection acquired in 1976
MEG Inv. ETHEU 103042
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L'hostie est généralement une gaufre de froment ronde et azyme cuite entre deux plaques métalliques imprimées (autrefois par l'exposition à la flamme directe ou indirecte de l’âtre). Ici les scènes représentent d’un côté, le Christ en croix, Jean et Marie à ses pieds; de l’autre Jésus au puits avec la porteuse d'eau, une inscription en allemand, sur l’eau de la vie éternelle.

Les Églises chrétiennes considèrent que pendant l’eucharistie et par le biais de sa consécration, ce pain devient le corps du Christ. L’évènement est soumis à des interprétations théologiques diverses (transsubstantiation et consubstantiation) dont les nombreuses implications divisent les Églises catholique, orthodoxe et arménienne des Églises protestantes.






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Welcoming and sharing

In rural communities, hospitality is a right and a duty. Social interaction through sharing food and drink follows well-established rituals. This highly codified way of being together, regarded as a sign of civilisation, ensures respect and formality in the relationship between the people gathered around the table.

Marks of consecration

Bread and pancakes have graced European tables since the Middle Ages. A staple food and Christian symbol, bread is doubly precious. Growing cereals is such arduous work in an alpine climate that, during bread making, the dough was protected by religious symbols. Once in the community oven, identity marks were imprinted on the loaves.


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