ETHEU 104316

marque à pain

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104316
Bread stamp
Switzerland, Valais, Val d'Hérens, Saint-Martin
19th century
Wood
Georges Amoudruz collection acquired in 1976
MEG Inv. ETHEU 104316
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Matrice plate et pleine, décorée sur les côtés de motifs gravés pour imprimer la pâte à pain et les pâtisseries. Sa fonction apotropaïque (de protection rituelle) semble confirmée par la figure de la Sainte Face (et du temps éternel) représentée comme un cadran solaire. La marque à pain donne aussi le titre de propriété du pain; la présence sur une des faces d'un trait perpendiculaire à deux traits inclinés parallèles - indiquait la composition de la maisonnée : fils aîné marié ou grands-parents sous le même toit.

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Welcoming and sharing

In rural communities, hospitality is a right and a duty. Social interaction through sharing food and drink follows well-established rituals. This highly codified way of being together, regarded as a sign of civilisation, ensures respect and formality in the relationship between the people gathered around the table.

Marks of consecration

Bread and pancakes have graced European tables since the Middle Ages. A staple food and Christian symbol, bread is doubly precious. Growing cereals is such arduous work in an alpine climate that, during bread making, the dough was protected by religious symbols. Once in the community oven, identity marks were imprinted on the loaves.


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