ETHEU 105928

marque à beurre

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105928
Butter pat
France; Switzerland, Vaud, Pays d'En-Haut, Rougemont
18th - 19th century
Pear wood
Gift of Verena Wüthrich in 1980
MEG Inv. ETHEU 105928
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Les meules à beurre sont fabriquées dans des bois dur qui se polissent bien et sont sans odeurs. Leur décor précis présente un angle d’ouverture qui facilite le démoulage mais elles doivent longtemps tremper dans l’eau fraiche pour éviter que la graisse n’y adhère. Il n’était pas aisé de maitriser les températures du moule et du beurre ; ainsi on disait qu’une motte particulièrement bien préparée était « fleurie ». Le beurre entre dans la préparation de nombreux des onguents notamment celui des Rogations, qui était béni, exposé en offrande, puis repris puisque il recelait le pouvoir de lutter contre les maléfices tout au long de sa conservation.

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Welcoming and sharing

In rural communities, hospitality is a right and a duty. Social interaction through sharing food and drink follows well-established rituals. This highly codified way of being together, regarded as a sign of civilisation, ensures respect and formality in the relationship between the people gathered around the table.

Cream

Alongside oil obtained from nuts and seeds, animal fats play a dominant role in the traditional continental diet. Butter and cream are eaten at feasts and prized as trade goods and gifts. Unlike lard, these dairy products are considered to be foodstuffs in their own right as well as condiments.


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