ETHEU 106668

bol de berger

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106668
Shepherd's bowl
France, Provence, Arles
1941
Boxwood
Georges Amoudruz collection acquired in 1976
MEG Inv. ETHEU 106668
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Bol réalisé et utilisé par une berger de transhumance. Il servait de contenant pour la boisson et pour certains aliments.

Il est marqué : "ROSANO ANTONIO BERGER A LA BAUNE D'ARLES LE 3.10.48" Ce même berger a taillé et sculpté une boîte en buis, voir MEG ETHEU 103058 (présentée dans la vitrine n 40).

Les Archives de G. Amoudruz conservent une remarque manuscrite : "acheté par G. Az direct' au berger de moutons Rosano Antonio dans la Crau même".

Ce travail manuel est un témoignage tardif de l'art populaire des bergers de la Grande transhumance (des Bouches du Rhône à la Savoie). Les deux objets sont des documents biographiques originaux qui témoignent de la survivance -jusqu'après la seconde guerre mondiale - d'une mode de vie et de travail dont les conditions nous semblent désormais ardues et éloignées.

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Welcoming and sharing

In rural communities, hospitality is a right and a duty. Social interaction through sharing food and drink follows well-established rituals. This highly codified way of being together, regarded as a sign of civilisation, ensures respect and formality in the relationship between the people gathered around the table.

Cream

Alongside oil obtained from nuts and seeds, animal fats play a dominant role in the traditional continental diet. Butter and cream are eaten at feasts and prized as trade goods and gifts. Unlike lard, these dairy products are considered to be foodstuffs in their own right as well as condiments.


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