ETHEU 108639

marque à beurre

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108639
Butter pat
France; Switzerland, Valais, Val d'Hérens, Saint-Martin
18th - 19th century
Walnut wood
Georges Amoudruz collection acquired in 1976
MEG Inv. ETHEU 108639
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La composition en emboîtement des motifs est celle d'un labyrinthe des symboles. La diversité des dates et des traits, sur l'envers et l'endroit de la plaque, donne un vrai historique. 1741 est la date de fabrication ; 1852 est la date d’une succession au sein de la famille, avec le M surmonté d’une croix, qui est la véritable marque de famille. L'inscription sacrée IHS se dissimule habilement dans les motifs. I H S est le trigramme chrétien symbolisant Jesus Hominem Salvator. Les dates en latin redoublent les dates en caractère arabe, les initiales SG confirment et individualisent la marque de famille, et sur le manche, un FR est marqué au fer rouge. La transition entre un instrument du 18e siècle et son usage jusqu'au 20e siècle est ainsi lisible sur l'objet.

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Welcoming and sharing

In rural communities, hospitality is a right and a duty. Social interaction through sharing food and drink follows well-established rituals. This highly codified way of being together, regarded as a sign of civilisation, ensures respect and formality in the relationship between the people gathered around the table.

Cream

Alongside oil obtained from nuts and seeds, animal fats play a dominant role in the traditional continental diet. Butter and cream are eaten at feasts and prized as trade goods and gifts. Unlike lard, these dairy products are considered to be foodstuffs in their own right as well as condiments.


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